Want your
own Fotopage?






 
Hosted by RockYouPhotos.com

By: MySajian Kitchen

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 3-Aug-2010 14:26 Email | Share | | Bookmark
Badan sentiasa segar & bertenaga sepanjang hari.

 


Mahu penampilan baru yang lebih ideal? terbina secara semulajadi dalam diet yg SIHAT & X perlu berlapar.
Badan sentiasa segar & bertenaga sepanjang hari.
tiada sebarang kesan sampingan

Selesaikan masalah berat badan anda sehingga 10kg selama 30 hari secara sihat,selamat & semulajadi
tidak perlukan senaman,mudah diikuti,dalam masa yang singkat.
SD11 adalah Pemegang rekot dunia penurunan berat badan tertinggi sebanyak 64kg dalam satu bulan.

SD11 telah diformulasikan bersama dengan vitamin, mineral dan9 jenis asid amino iaitu protein yang diperlukan dalam badan.
Untuk penerangan & tempahan sila email ke mysajian@gmail.com[img]


Thursday, 10-Jun-2010 03:40 Email | Share | | Bookmark
Balik Kampung @ Cuti Sekolah

Heading to Kampung
Hotel Room
Breakfast @ hotel cafe house
View all 11 photos...
Cuti sekolah tahun ni, kami balik ke kampung halaman yang dah lama ditinggalkan....banyak sangat yang

dah berubah, sampaikan rumah sendiri pun tak kenal...

Yang kelakarnya kami dah pun lalu depan rumah tetapi tak kenal pun tu rumah mak....sampaikan kena call

adik .....kelakar pun ada sedih pun ada....

Sepanjang kami di sana, kami hanya sempat bermalam di rumah mak 1 malam jer..niat tu nak dok lama sikit

tetapi en. suami ada kerja urgent lah pula...tak pe lain kali kami dok lama sikit....

Masa balik tu, macam2 yang ayah isi kat bonet keter...sampaikan penuh....ada ikan, sotong, buah

tembikai, sambal belacan....dan macam2 lagi lah.....

Kami juga sempat ke Pantai Tok Bali 2 kali, bersama ahli keluarga....best sangat.......layanzz jer lah

gambar2 yang sempat di ambil ni....

Perjalanan yang panjang sian anak2....


Kat Hotel....KB, booked untuk deluxe Room tapi Cik Ida upgrade kan ke suite room....


Breakfast kat hotel sebelum ke kampung di Semerak, pasir putih.


Aqilah bersama sepupu mereka...anak adik2...Aran & Rawi


Ikan Kerapu yang beratnya melebihi 10kg, buah kelapa laut dan Remis....


Anak2 bersantai di pangkin depan rumah nenek bersama saudara-mara


Kali pertama merasa masakan nenek, apatah lagi makan di atas pangkin, berselera sungguh....


Ikan Yu yang diberi oleh nelayan Thailand kepada ayah...makanan yang dimasak tu pula ialan tomyam ikan merah dan sotong goreng..bukan masak ikan yu tu tahu....he he he


Gambar di Pantai Tok Bali, bersama adik, adik ipar, mak, mak saudara,& juga bapa saudara..mencari remis di pantai...pastu masak serai....sedapppp...lupa lak nak ambil gambar yang dah dimasak.....


Anak2 dan 2nd Cousin di bermain di pantai....


Pelbagai aksi di pantai......nasib baik ada uncle chew tolong jaga....


Entry selepas ini ialah tentang masakan dari hasil2 yang dibawa balik dari kampung lah pula....gambar dah siap cuma tunggu kerajinan tu datang dulu........hu hu hu


Friday, 28-May-2010 07:54 Email | Share | | Bookmark
Hari Ibu & Hari Guru 2010

 
 
 
View all 7 photos...
Sambutan Hari Ibu dan Hari Guru untuk tahun 2010 sudah lama berlalu tetapi baru hari ini saya berkesempatan meng-update-kan nya


Untuk sambutan Hari Ibu tahun ini anak2 dan suami menyediakan kek dan juga stimboat di rumah..

Terima Kasih semua...

Untuk Kek di sediakan oleh anak perempuan kami yang berumur 9 tahun...dari aduanan kek sehinggalah decoration....walaupun agak comot tetapi saya amat berbangga dengan kemampuan dan kesungguhan nya untuk memberi kejutan kepada ummi nya

Di kesempatan ini juga saya mengucapkan selamat hari ibu untuk semua kawan2 dan saudara mara, terutamanya;- Ibu saya dan mereka2 yang tersebut di bawah....

1. Kak Aspa
2. Nora
3. Norly
4. Kak Ya
5. Kak Wila
6. Wi Kiam
7. Na' Sai
8. Lynn
9. Zaharah
10. Barly
11. Amsa
12. Irene
13. Ilham
14. Dan semua yang bergelar ibu.....

Langkah demi langkah diabadikan oleh Along

Kek yang disediakan oleh Chef Cilik kami : Aqilah

Hadiah2 yang diterima ;P

Menu disediakan oleh en suami yang begitu lazat....


****************************************************************
Order pun ada juga

Kek ini ialah kek Carrot Keju yang di order oleh Alicia untuk Mama nya pada hari ibu...permintaan dia kurang kan gula demi menjaga kesihatan mama nya..

Thank you Alicia....


*****************************************************************

Sambutan Hari Guru 2010

Tahun pertama di Sek Men.

Along minta buatkan 2 biji kek untuk sambutan hari guru di sekolahnya...

Sebelah petang saya menerima sms dari guru kelas Along, Cik Melyssa

" Puan terima Kasih kerana sponser kek yang sedap dan cute...siap ada nama lagi"

Alhamdullilah keletihan menyediakannya rasa hilang bila penerimanya gembira..terima kasih cikgu kerana mendidik anak kami dengan baik sekali....

Kek Coklat Lembap, topping coklat gananche & fresh Cream (tulisan Out terus)

Kek Coklat juga, topping coklat gananche, along cakap yang ni cikgu bawa balik..




Terima Kasih & Jumpa lagi di entry yang seterusnya......(bila? entahlah.......... )





Thursday, 6-May-2010 12:48 Email | Share | | Bookmark
Tart Telur Stail Hong Kong

 
Nak citer pasal tart telur pula lah...

Tart telur ni menjadi kegemaran keluarga saya kecuali en suami, sebut pasal tart en suami saya memang tak makan kecuali tart nenas...yang lain semua tolak tepi....tapi anak2 pula suka sangat makan nya....

sekali ni saya mengunakan resepi Hong Kong Style yang di ambil dari :
http://allrecipes.com/Recipe/Hong-Kong-Style-Egg-Tarts/Detail.aspx

Copy kat sana terusssssssss tepek jer kat sini...he he he ada masa nanti saya translate ....



[b]Ingredients
1 cup confectioners' sugar (saya letak 1/3 cawan jer tak suka pastry manis)
3 cups all-purpose flour
1 cup butter
1 egg, beaten
1 dash vanilla extract
2/3 cup white sugar
1 1/2 cups water
9 eggs, beaten
1 dash vanilla extract
1 cup evaporated milk [/b]

Directions
In a medium bowl, mix together the confectioners' sugar and flour.
Mix in butter with a fork until it is in small crumbs.
Stir in the egg and vanilla until the mixture forms a dough.
The texture should be slightly moist.
Add more butter if it is too dry, or more flour, if the dough seems greasy.
Shape dough into 1 1/2 inch balls, and press the balls into tart molds so that it covers the bottom, and goes up higher than the sides.
Use 2 fingers to shape the edge into an A shape.
Preheat the oven to 450 degrees F (230 degrees C).
Combine the white sugar and water in a medium saucepan, and bring to a boil.
Cook until the sugar is dissolved, remove from heat and cool to room temperature.
Strain the eggs through a sieve, and whisk into the sugar mixture.
Stir in the evaporated milk and vanilla. Strain the filling through a sieve, and fill the tart shells.
Bake for 15 to 20 minutes in the preheated oven, until golden brown, and the filling is puffed up a little bit.


Thursday, 6-May-2010 12:24 Email | Share | | Bookmark
Karipap

 
 
 
View all 5 photos...
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Terlalu lama rasanya saya tidak mengupdate dekat FP ni...ada-ada saja halangan.... terima kasih semua yang sentiasa mengunjungi FP saya yg serba kekurangan ini...

Untuk entry kali ni saya nak abadikan dua resepi pastry karipap kegemaran saya sekeluarga untuk tatapan/rujukan anak2 di masa dewasa kelak...

resepi yang pertama adalah kepunyaan ibu saya sendiri iaitu resepi yang menggunakan marjerin...masa kecil2 dulu ibu saya membuat karipap untuk dijual di kedai kepunyaan makcik saya..

resepinya:-
Tepung Gandum 500gm
Marjerin 100gm
Garam 1 sudu teh
Air mengikut kualiti tepung

Campurkan kesemuanya kecuali air, tambahkan air sedikit demi sedikit sehigga menjadi doh.

Resepi yang kedua ialah resepi arwah ummi mertua yang di ajar oleh en suami kepada saya..resepi ni kulitnya jadi ranggup sangat..

Bahan2
500gm tepung gamdum
1 cawan minyak masak di panaskan, sejuk kan sedikit
1 sudu teh
air secukupnya...

cara2 membuatnya sama juga seperti di atas...


Pastry adunan Marjerin : Resepi Ibu

Pastry adunan Minyak dipanaskan : Resepi Arwah Ummi Mentua

Sekumpulan karipap sedang mandi

Sedia untuk dihidangkan..

Dua adunan pastry yang berbeza dan keenakan yang tiada tandingan...jemput semua...




[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net